Τελευταία Νέα

  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. 2020
    Περισσότερα
  • Δραστηριότητες Ενορίας Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος 2019 -2020
    Περισσότερα
  • Πρόσκληση στο Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.
    Περισσότερα
Δείτε τα όλα

Social Media Channels

Μουσική Εκδήλωση

Ταξίδι της παιδικής χορωδίας στην Βουλγαρία της πανσελήνου!

"Φεύγουν οι ώρες, οι μέρες, οι εβδομάδες. Φεύγουν οι μήνες, τα χρόνια, οι εποχές... " Μπορείς άραγε να λησμονήσεις τόσες στιγμές;

Στιγμές ιδιαίτερες που μένουν σαν μια γλυκιά ανάμνηση στον καθένα, αλλά και κοινές εμπειρίες που μας ενώνουν και μας δένουν ακόμα περισσότερο σαν παρέα.

Η Χορωδία μας, με δεδομένη πια και τη συμμετοχή της ορχήστρας «MELODIKOI ΑΝΕΡΓΟΙ» ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Αυγούστου το ταξίδι για τη Βουλγαρία.

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή αυτή, ήταν οι δύο εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε η χορωδία μας.

Η πρώτη έγινε την Παρασκευή 31 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του Blagoevgrad, κάτω από το φώς της πανσελήνου, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, πως η μουσική είναι ικανή να κάνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ακόμα κι αν μιλούν διαφορετικές γλώσσες! Την εκδήλωση αυτή συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νευροκοπίου και ο Δήμος Blagoevgrad.

Η δεύτερη εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Καβάλας το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ» στις 8.30μ.μ. με την συμβολή του π. Ηλία Κωνσταντινίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από την χορωδία μας και η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», το Εργαστήρι Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σοφίας Νεοχωρίτου και η ορχήστρα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής «MELODIKOI ΑΝΕΡΓΟΙ» των φοιτητών του ΤΕΙ Άρτας.

Η φιλοξενία των Καβαλιωτών ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής (όπου ιερουργεί ο π. Ηλίας κι έψαλε η χορωδία μας), με πεντανόστιμα σπιτικά εδέσματα που μας πρόσφεραν οι κυρίες της ενορίας. Ανταποδώσαμε στην όμορφη συντροφιά και φιλοξενία τους, ψάλλοντας και τραγουδώντας ευχόμενοι «να βρεθούμε ξανά»!

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις μας θύμισαν τη φράση του Γ. Ρίτσου: "Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο!" Και, στ' αλήθεια, γίναμε ένα με τους ανθρώπους που γνωρίσαμε τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Καβάλα.

Από την εκδρομή μας δεν έλειψαν οι περιηγήσεις στην πόλη της Φιλιππούπολης (παλιά πόλη), ενώ λειτουργηθήκαμε και στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Μαρίνας κατά την εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου). Επισκαφτήκαμε μεγάλα μοναστήρια της Βουλγαρίας όπως το Μπάτσκοβο και τη Ρίλα. Ακόμη, ενδιαφέρον είχε το πέρασμά μας από τη Σόφια, όπου προσκυνήσαμε στον καθαδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ, στην Αγία Κυριακής και στον Άγιο Γεώργιο (Ροτόντα).

Επίσης, ανεξίτηλα θα μείνουν στη μνήμη μας τα προσκυνήματά μας στην Ι. Μονή Παναγίας του Έβρου στην Μάκρη της Αλεξανδρούπολης και στον Άγιο Γρηγόριο στη Νέα Καρβάλη. Ακόμη, στην Καβάλα επισκεφθήκαμε το βήμα του Αποστόλου Παύλου πλησίον του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου. Χαραγμένες στη μνήμη θα μείνουν οι εντυπώσεις από το Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας στον Ζυγάκτη ποταμό και την φυλακή του Απ. Παύλου στους Φιλίππους. Δίπλα στην φυλακή είδαμε και τα ερείπια μιας εντυπωσιακής αρχαίας Βασιλικής των Φιλίππων καθώς και το αρχαίο θέατρο, καθώς και τα ερείπια των ανακτόρων και λοιπών κτισμάτων της αρχαίας πόλεως του Φιλίππου, βασιλιά της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγαλέξανδρου.

Παράλληλα, δεν ήταν λίγες οι στιγμές διασκέδασης και πρωτόγνωρων εμπειριών, όπως η επίσκεψή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σόφια, το paintball, η ιππασία, το μπάνιο στις νεροτσουλήθρες, το beach volley, αλλά και στιγμές στις οποίες κυριαρχούσαν η χαλάρωση, η ευχάριστη μεταξύ μας αναστροφή, ο χορός και το τραγούδι.

Όπως καθετί καλό έχει ένα τέλος , έτσι κι αυτή η εκδρομή μας την Κυριακή το βράδυ 2 Σεπτεμβρίου, έφτασε στο τέλος της αφήνοντάς μας πλήρεις νοσταλγικών αναμνήσεων, που θα γίνουν προτάσεις, όνειρα και σχέδια για μελλοντικές εκδρομές…

Η παιδική μας χορωδία στην Βουλγαρία!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η χορωδία της ενορίας μας με σύμμαχο τη μουσική και εφοδιασμένη με πολύ κέφι και ενθουσιασμό θα ξεκινήσει για την καλοκαιρινή της εκδρομή. Φετινός προορισμός η Βουλγαρία με διανυκτερεύσεις και στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα).

Η άρτια προετοιμασμένη χορωδίας μας, χάρη στον μαέστρο Νεκτάριο Θάνο, θα μεταδώσει την ελληνική πνοή μέσα απ' τις τρεις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στην Φιλιππούπολη, στο Μπλαγκόεβγκραντ και στην Καβάλα.

Αναπόσπαστο και απαραίτητο μέρος της παρέας μας έχουν γίνει οι Melodikoi Άνεργοι, μια ομάδα φοιτητών απ' το Τ.Ε.Ι Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας που θα συντροφεύουν για μια ακόμη φορά την χορωδία μας.

Η μουσική για άλλη μια φορά θα μας ενώσει και παρά τις δυσκολίες θα μας γεμίσει με ενθουσιασμό, μνήμες και εμπειρίες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον τόπο μας.

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου μας (Βίντεο)

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης μας

Με βαθειά θλίψη αναγγέλουμε στους χριστιανούς αδελφούς μας την κοίμηση του Πνευματικού μας πατέρα Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου.

Η παρουσία του ανάμεσά μας, αυτά τα 32 χρόνια που ο Χριστός μας τον χάρισε, αποτέλεσε σ' όλους εμάς τους πιστούς χριστιανούς, βάση για να θεμελιώσουμε την πίστη μας και την σχέση μας με τον Χριστό και την Εκκλησία.

Το λείψανό του μπορούμε να το προσκυνήσουμε όλο το εικοσιτετράωρο και να πάρουμε την ευχή του, στον Άγιο Κωνσταντίνο Πρεβέζης.

Το προσεχές Σάββατο στις 11.00 π.μ. όλοι μαζί θα συναχθούμε στον μεγάλο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, που εκείνος (ο Σεβ. Μελέτιος) έχτισε, να ευχαριστήσουμε τον Χριστό για την μεγάλη Του δωρεά προς εμάς να έχουμε τον π. Μελέτιο επίσκοπό μας και να Τον παρακαλέσουμε να αναπαύση τον πατέρα μας κοντά Του, μέσα στην ατελεύτητη ευτυχία της χαράς του προσώπου Του, Αυτού που είναι η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΩΝ.

Ας έχουμε όλοι την ευχή του Δεσπότη μας, συνοδό βοηθό και ευλογία της ζωής μας.

πηγή: enoriako.info

Σελίδα 12 από 16

Δημιουργήθηκε από τον Νίκο Χαραλαμπίδη